Hoe ga je van vriendschap over op serieus daten?

Laatst bijgewerkt op 16 Aug 2021
Hoe ga je van vriendschap over op serieus daten?
De vriendschap is een feit, maar hoe zet je een volgende stap naar een serieuze date met als doel een serieuze relatie? Met de volgende tips

Ontdek hoe je met deze tips van vriendschap de overstap maakt naar serieus daten

Het is heel normaal dat je partner in de beste relaties ook vaak je beste vriend is. Dit komt omdat je bij deze persoon jezelf kunt zijn. Je hebt gewoonlijk met deze persoon ook vaak de allerbeste tijd van je leven, het vertrouwen in elkaar groeit. Daarom beginnen veel succesvolle relaties eerst als vriendschap. Toch gaat de overstap van relatie naar iets "meer" niet zonder problemen of complicaties. Soms gaan dat soort dingen gewoon vanzelf op een natuurlijke wijze, maar daarnaast is het ook vaak zo dat het meer moeite kost om van friend-zone over te gaan naar serieus daten en liefdesrelatie. Weten hoe je van vriend naar serieuze date afspraakjes kunt gaan begint met een goede doeltreffende flirtstrategie. Het is vaak hoe je op een subtiele manier kenbaar maakt hoe jij het liefst jullie relatie ziet veranderen naar iets serieuzer, terwijl je toch de kat uit de boom kijkt en aftast. Dat is ook een veilige positie waarbij je ook weer snel kunt overslaan als je de boodschap voelt aankomen dat ze dus alleen maar vrienden willen zijn, zonder daarmee de huidige vriendschapsrelatie in gevaar te brengen.

Toch is de manier waarop je flirt eigenlijk niet zo verschillend van hoe je dat gewend bent met een vreemde man of vrouw, met wie je nog niet vertrouwd bent. Dus als je op dit moment vertrouwd genoeg bent om te flirten, hoeft het niet ongemakkelijk te zijn. Het enige essentiële verschil is dat je het wel rustig aan moet doen en daarin de ander moet aanvoelen en inschatten of diegene ervan gecharmeerd is voordat je het forceert door onverwachte stappen maakt. De aanwijzingen hieronder kunnen je hiermee een beetje op gang te helpen.

Flirt met zelfvertrouwen

Of je nu flirt met een bekende van je of met een totaal onbekend persoon, het meest belangrijke is dat je het met voldoende zelfvertrouwen doet. Zelfverzekerdheid is niet alleen aantrekkelijk, maar het ontbreken ervan zal de situatie gênant maken, waardoor je het mogelijk gelijk verpest en je minder snel een tweede poging zal doen.

Subtiele aanrakingen op een natuurlijke manier kunnen werken

Kleine aanrakingen, subtiel tussen tijdens jullie omgang is een vitaal onderdeel bij het ontwikkelen van chemistry tussen jullie en tevens een goede manier om te flirten en iemand wat meer tot je aan te trekken. Kleine signalen als je haar losgooien, af en toe die haarlok wat naar achteren te gooien kan een begin zijn. Maar ook door wanneer je glimlacht ook even zijn of haar arm vast te pakken, of even je hand op de knie enzovoort. Hierdoor maak je het jezelf en de ander gemakkelijker om te flirten en breng je het langzaam naar een hoger niveau. Gewoon relax, niemand houdt ervan om een octopus om zich heen te hebben.

Blijf glimlachen en behoud het oogcontact

Dat is ook gewoon belangrijk om je 'betrokkenheid te laten zien als je met de ander praat'. Maak voldoende oogcontact als je praat en blijf glimlachen op een wat opvallendere manier dan typisch is. Je wilt de ander immers wel kenbaar maken dat je geïnteresseerd bent.

Plaag wat voorzichtig

Met plagen bedoelen we niet om als doel het omlaag brengen van zijn of haar zelfrespect en zelfvertrouwen, om zodoende je kansen te vergroten. Denk in plaats daarvan meer aan wat speelse woordgrapjes, doordenk grapjes van seksistische aard, wat jullie beide aan het lachen maakt. Dit soort ervaringen zal de ander een fijn innerlijk gevoel geven.

Geduldig zijn in het begin

Dit is de sleutel: Loop nooit te hard van stapel. Ten eerste kan dat je vriend(in) ongemakkelijk maken, en zeker als deze er nog andere gevoelens en verwachtingen bij heeft. Bovendien maak je het daarmee een stuk moeilijker om gewoon vriendschappelijk met elkaar om te blijven gaan wanneer blijkt dat er bij de ander geen andere gevoelens zijn. Je moet proberen in te schatten of een ander meer tijd nodig heeft, of juist hoopt op een volgende stap van jou. Iemand moet zich te allen tijde vrij bij je blijven voelen, niet raar of ongemakkelijk.

Gebruik alle beschikbare hulpmiddelen

Persoonlijke flirts vallen vaak in de smaak, maar het is niet de enige manier om te laten zien dat je iets meer wilt. Berichtjes naar elkaar sturen op een speelse manier is ook een effectieve manier om de ander meer tot je aan te trekken. Begin eenvoudig met bijvoorbeeld een zwoel welterusten sms'je. Als ze er positief op reageert, dan weet je dat je rustig aan wat verder kunt gaan!

Stel voor om meer tijd samen door te brengen

Als je meestal tijd met hen doorbrengt in een groepsverband, dan nodig je hem of haar bijvoorbeeld uit om iets samen te doen - één op één. Wanneer iemand interesse in je heeft, zal die deze kans zeker pakken.

Blijf je twijfelen, wees dan direct

Heb je inmiddels al je flirttechnieken toegepast om de ander kenbaar te maken over hoe je erin staat, en zijn er toch nog twijfels? Je wilt inmiddels wel weten waar je aan toe bent? Dan is er is natuurlijk nog altijd de directe manier: vertel ze direct hoe je je voelt. Dat hoeft helemaal geen hele liefdesverklaring en veelbetekenend te zijn. Dat kan simpelweg door te zeggen van, "Hé, ik dat ik meer gevoelens begin te ervaren... hoe voel je je erbij?" Maar hou er bij het kenbaar maken van je gevoelens wel rekening mee dat hij of ze jullie relatie puur als vriendschappelijk ervaart en de gedachte aan serieuze relatie aangaan totaal niet zien zitten.

Tot slot, bij het laatste scenario wordt het wel wat lastiger om er uiteindelijk nog op terug te komen, maar over het algemeen zit je door het toepassen van deze tips vooral veilig. Waardoor je de vriendschap niet in gevaar brengt en toch de mogelijkheid open houd om er een echte date mee te scoren. Let vooral voortdurend op het lichaamstaal en signalen die je krijgt van de ander - daardoor weet je of het nu het groene licht is om verder te gaan of dat het momenteel rood licht is, waardoor je het beter wat rustiger aan kan doen.

Vond je dit artikel nuttig?
Deel via:

Bronnen & referenties

Bronnen gerelateerd aan: "Hoe ga je van vriendschap over op serieus daten?"

vriendschap tot serieuze relatie, vriendschap, relatie, daten, serieus, serieuze relatie, vrienden naar daten

Inhoudsopgave

 • Ontdek hoe je met deze tips van vriendschap de overstap maakt naar serieus daten
 • Flirt met zelfvertrouwen
 • Subtiele aanrakingen op een natuurlijke manier kunnen werken
 • Blijf glimlachen en behoud het oogcontact
 • Plaag wat voorzichtig
 • Geduldig zijn in het begin
 • Gebruik alle beschikbare hulpmiddelen
 • Stel voor om meer tijd samen door te brengen
 • Blijf je twijfelen, wees dan direct

Top sites op 12 mei 2024

Meet-n-Hook
Bekijk site
logo Meet-n-Hook
EliteDating
Bekijk site
logo EliteDating
Stedendating
Bekijk site
logo Stedendating
Rijpedating
Bekijk site
logo Rijpedating
MatureDating
Bekijk site
logo MatureDating
Copyright © 2024 Global Rank Group Ltd. Alle rechten voorbehouden.
 • beveiligd met ssl
 • beveiligd met mcafee
 • beveiligd met norton

SerieuzeDatingsites.nl is ontworpen om serieuze gebruikers van dating sites te helpen met een vertrouwd gevoel de juiste beslissing te nemen en bevat informatie over een breed scala aan dating apps. Bepaalde details, met inbegrip van maar niet beperkt tot prijzen en speciale aanbiedingen, worden ons rechtstreeks door onze partners verstrekt en zijn dynamisch en kunnen op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Alle informatie op onze website is gebaseerd op jaren lange expertise, merk reputatie onderzoek en het volgen van consumentenervaringen. De informatie die wij delen is niet juridisch en wij kunnen derhalve ook geen succes voorspellen. Door middel van onze reviews, gebruikerservaringen en vergelijkingen proberen we onze bezoekers een realistisch beeld te geven over serieuze datingsites die zowel actueel als betrouwbaar zijn.